Maak kennis

Hoeve de Stamper

Coachen met paarden

Wie zijn wij?

Voor coaching met paarden heb je iets heel voornaams nodig... Een paard! Of in ons geval, twee paarden en twee ponies. Omdat paarden het verloop van een coachsessie bepalen, krijgen ze ook op deze pagina de hoofdrol.

 

Nadat een van onze paarden zich zwaar blesseerde, kwam ze in de paardse equivalent van een depressie terecht. De combinatie van pijn, een lijf dat veranderd was én niet meer kunnen werken was te veel voor haar. Ze snakte naar iets nuttigs, iets doen. Na vele hoofdbrekens, kwam Robbert met een heldere ingeving: is coaching niet iets?

 

Na wat onderzoek, zijn we begonnen aan de opleiding tot Equine Assisted Coach. Voor onze paarden en mij is het een geweldige ervaring gebleken! Maar zonder een paard met een depressie, was het nooit in beeld gekomen.Voor veel mensen klinkt dit als de omgekeerde wereld, maar soms heb je gewoon een zetje in de juiste richting nodig...

Grande Reina, wat vertaalt tot Grote Koningin, is de ster van dit verhaal. Hoewel ze echt een grote koningin is, roept deze naam niet lekker. Het resultaat is dat ze luistert naar de naam Vosje. Omdat ze net zo slim en inventief is als een echte vos.

 

Vosje is het meest gevoelige paard bij ons. Alles heeft ze allang gevoeld, gezien en beoordeeld nog voordat we ook maar bij haar in de buurt gekomen zijn. Ze is slim, snel, zorgzaam en spectaculair mooi. Aangezien ze dit ook van zichzelf weet, heeft ze aan ego geen gebrek.

 

Na haar ongeluk kon ze niet meer gereden worden, laat staan in de hoge dressuur waar ze voor gefokt was. Ze had er misschien nog meer moeite mee dan wij, dat de loopbaan over was voordat er goed en wel aan begonnen was.

 

Sinds ze mag coachen heeft ze een nieuw doel in haar leven, wat ze echt omarmt! Ze is opgeleefd, heeft weer plezier! Ondertussen mag ze lekker haar ongezouten mening geven, over wat ze bij ons ziet. En wat doet ze dat toch graag!

 

Zindy Ariena, roepnaam Zindy, is het liefste paard ooit. Ze versterkt onze kudde pas sinds juli 2017, maar is echt een deel van het gezin geworden. In het verleden heeft ze een sportcarriere opgebouwd, met reizen en meerdere eigenaren tot gevolg. Nu is ze bij ons voor de rest van haar leven.

 

Hopelijk wordt Zindy nog eens een keer moeder bij ons. Ze heeft al 3 veulens op de wereld gezet bij de vorige eigenaar. Voor iedereen heeft Zindy ruimte in haar grote hart. Ze is een geweldige steun en toeverlaat, niets is haar te zwaar. Geen verantwoordelijkheid is haar te groot, zoals een echte moeder betaamt. Voor Zindy maakt het niet uit of het om paardenkinderen of mensenkinderen gaat. Voor iedereen zorgt ze, ongeacht de leeftijd van het kind (0 tot 99 jaar). Wel regeert ze de kudde met ferme hand, ze houdt van orde, tucht en regelmaat.

Sammie is de meest aandoenlijke van de kudde. Toen ze ongeveer 4 maanden oud was is ze als gezelschapspony naar ons gekomen. Ondertussen woont ze al 13 jaar hier, het langste van alle dieren. Door haar kleine formaat denkt iedereen dat ze alles toelaat, maar helaas... mevrouw weet heel goed wat ze wilt, en wat ze niet wilt!

 

Coachen vindt ze het einde. Sammie vertelt ons heel erg graag waar we op moeten letten, waar de pijn zit en vooral dat we wel eens door mogen werken. Ze geeft heel erg goed haar grenzen aan, maar is nooit te beroerd om iemand te troosten. Soms zou ze zelfs wel bij je op schoot willen komen liggen!

 

Ondanks dat Shetland ponies niet altijd een beste reputatie hebben, kunnen we van Sammie altijd op aan. Evenwichtig, zelfverzekerd en altijd in voor een geintje!

Sinds afgelopen najaar hebben we een nieuwe aanwinst! Via een hele goede vriendin van Marie, onze dochter, kwam Twister op ons pad. De enige jongen in de kudde, en zo speels! Hij mag graag de dames voor de gek houden, tikkertje spelen en stoeien. De dames zijn het er niet altijd mee eens wat dan uitloopt op enorm hilarische taferelen. Naar volwassenen is Twister een beetje een baasje, maar als Marie in de buurt komt, dan is het een engel.Hij neemt verantwoording voor het kind dat wij in zijn zorg "achterlaten", en is dan de meest verstandige leermeester die je kunt wensen!

En dit ben ik! Deze foto is gemaakt door een goede vriendin, tijdens mijn examen voor equine assisted coach. Ik sta niet graag in de spotlights, of op een foto. Toch denk ik dat deze foto mij wel typeert. Tijdens een coachsessie ben ik me van niets anders meer bewust dan de persoon die bij mij in de bak staat, en het paard. Van deze foto had ik dus echt geen weet.

 

Voor mijn opleiding tot coach heb ik eerst een andere opleiding gedaan. Officieel ben ik dierenarts, gespecialiseerd in varkens, pluimvee en konijnen. Geen paardenarts, de paarden liggen me te dicht aan het hart. Tijdens mijn opleiding tot dierenarts ben ik getrouwd met Robbert, en 2 maanden na mijn afstuderen is onze dochter geboren. Gevolgd door onze zoon, 14 maanden daarna.

 

Robbert en ik hebben samen een akkerbouwbedrijf, gelegen in Kruisland. Omdat hier altijd veel te doen is, welzeker met een jong gezin, ben ik meteen na de universiteit thuis gebleven, als boerin en huisvrouw. Vaak krijg ik de vraag of ik het vak van dierenarts niet mis, maar in mijn ogen is er geen belangrijker werk dan het werk dat ik nu doe!

 

Naast mijn gezin, de boerderij en de paardjes ook nog mensen kunnen helpen is voor mij een droom die uitkomt.

Contact

 

Heeft u nog vragen of opmerkingen? We zijn altijd bereikbaar. Voor meer informatie, voor een kennismakings gesprek of natuurlijk voor een afspraak.

 

Via het contactformulier, per telefoon, of via een berichtje, u krijgt altijd antwoord.

Hoeve de Stamper coaching met paarden

 

Fleur Bogers-Meerbach

Tweede Boutweg 1

4756 SJ Kruisland

fleur@bogerskruisland.nl

 

+31 6 11 10 48 86