Coachen van volwassenen

Coachen van Volwassenen

Met de hulp van paarden

Ook volwassenen kunnen soms een steuntje in de rug gebruiken, of een luisterend oor. Als je aan iets, of jezelf, twijfelt heb je graag dat er duidelijkheid komt. Soms gaat het om kleine dingen, maar soms speelt er zo veel dat je zelf niet eens meer weet waar het over gaat.

 

 

Paarden zien gelijk wat er de hoofdrol speelt in deze wirwar van emoties en overtuigingen. Vaak geven ze binnen een paar minuten aan waar de verwarring of pijn zit, zodat gelijk duidelijk wordt hoe we de vraag kunnen gaan oplossen.

 

 

Recent is wetenschappelijk bewezen dat paarden echt kunnen wat wij altijd al dachten. Een paard spiegelt emoties, omdat hij daar speciale zenuwcellen voor heeft. Een paard denkt hier niet over na, hij doet na wat hij ziet. Je kunt dus niets verstoppen voor paarden. Mensen wordt geleerd dat bepaalde emoties niet getoond mogen worden, een paard heeft daar geen boodschap aan. Hij wordt niet geremd door onze aangeleerde normen en waarden! Het resultaat is dat paarden heel snel weten waar de frustratie of pijn zit bij de mens, of dat nu lichamelijk of emotioneel is. Ze zullen ons laten zien wat zij zien, en dan kunnen we daar verder over praten. Ondertussen blijven de paarden voor een 'ondertiteling' zorgen tijdens het gesprek.

 

 

Bijkomend is er een onderzoek geweest naar waarom we ons toch zo veilig voelen bij paarden. Hieruit is gebleken dat paarden bewust hun hartritme aanpassen aan het hartritme van paarden en mensen die bij hen in de buurt zijn Hoe gek het ook klinkt, kunnen ze daarna - voor ons onbewust - ons hartritme licht beïnvloeden. Dit gebeurt ook als een kind bij papa of mama op schoot zit, net als met de ademhaling. Zo geven paarden je een veilig gevoel, alsof je weer op schoot zit. Veilig en gekoesterd. Door het veilige gevoel, en de iets verlaagde hartslag, kom je tot jezelf. Je durft te vertellen over dingen die je dwars zitten, en zelfs over dingen waar je nog niet eerder aan gedacht had. Zodra je hart gelucht is, gaan we kijken hoe we je kunnen helpen.

 

 

Tijdens een coachsessie werken we met het paard los of vast, naar de voorkeur van de persoon die gecoached wordt. We voeren een goed gesprek terwijl het paard erbij staat. Het paard reageert op spanningen, emoties, fysieke pijnen en energie of stress. Naargelang de reacties van het paard worden vragen gesteld, en het gesprek aangepast. Ondertussen is het paard een steun en toeverlaat, of juist een manier om energie kwijt te kunnen. Emoties zijn altijd welkom, juist bij het paard. Hoe meer je in contact komt met je zelf, hoe beter het paard kan helpen.