Coachen van Pubers

Hoeve de Stamper

Coachen van Pubers

Met de hulp van paarden

Pubers hebben een eigen kijk op de wereld.

 

Er zijn grote veranderingen gaande voor pubers. Je lijf verandert, wat iedereen kan zien. Wat mensen niet zien, is hoe je van binnen verandert. Je kijk op de wereld is niet meer zoals toen je kind was. Op school zie je ook iedereen veranderen, wat niet altijd fijn is. De mensen die je vrienden waren, zijn misschien niet meer zo aangenaam voor je. En de mensen waar je nooit iets mee had, kunnen opeens interessant zijn. De meningen die anderen over je hebben zijn vaak heel erg belangrijk. En zelfstandigheid, zonder de bemoeienis van je ouders, is nog belangrijker.

 

Ouders hebben vaak een heel andere kijk op het puberleven. Gedraag je, bel naar huis, doe je huiswerk, niet met die persoon omgaan en ga zo maar verder. Vaak werkt dit avarechts en komt de puber in opstand. Het resultaat is dat een puber allerlei stempels krijgt, zoals moeilijk, druk, asociaal, beïnvloedbaar. Bij paardencoaching krijgen de pubers de kans om zelf op ontdekkingstocht te gaan naar wie ze zijn. Het paard luistert, spiegelt emoties, spiegelt gedrag maar is vooral een maatje waar je al je problemen aan kwijt kunt. Moelijke situaties kun je oefenen met paarden, maar ze helpen je vooral om je gedachten op een rij te krijgen én je rust weer te vinden.

Ook paarden maken de puberteit door. Net als mensen gaan ze in deze periode op zoek naar wie ze zijn, wat ze willen en vooral wat ze niet willen. Vaak maken ze in deze periode ook heel wat mee, ze worden voor het eerst gereden, sommige paarden verhuizen naar hun nieuwe baasje. Juist in deze periode zoeken paarden steun bij elkaar. Ook wij als mens kunnen bij paarden steun vinden, en het veilige gevoel. Vanuit deze veiligheid is het zo veel gemakkelijker om te ontdekken wie je bent en te onderzoeken wie je wilt zijn.

Paarden snappen veel beter wat ons bezig houdt dan dat we ons kunnen voorstellen. Ze maken het zelf ook allemaal mee! Ze weten dat rust en vertrouwen de oplossing zijn. Samen kijken we naar de toekomst, en hoe we daar gaan komen.