Coachen van kinderen

Hoeve de Stamper

Coachen van Kinderen

met de hulp van paarden

Het coachen van kinderen

 

Het coachen van kinderen is een vak apart. Ze zien de wereld anders dan volwassenen en hebben andere normen, waarden en prioriteiten. Kinderen communiceren anders wat het vaak moeilijk maakt voor kinderen om zich begrepen te voelen. Paarden communiceren zonder woorden. Ze hebben geen oordeel, ze zien alleen wie je bent en wat je voelt. Als het nodig is geven ze een steuntje in de rug. Je kunt nieuwe vaardigheden of gedrag met én op paarden oefenen. Je kunt leren hoe je om gaat met een pestkop, of juist hoe je zelf niet meer pest. Een paard maakt alles bespreekbaar en zal je diepste geheim nooit verklappen. Ook als je wilt leren hoe je emoties de baas wordt, of als je juist meer van je af moet bijten kunnen de paarden helpen.

 

Recent is wetenschappelijk bewezen dat paarden echt kunnen wat wij altijd al dachten. Een paard spiegelt emoties, omdat hij daar speciale zenuwcellen voor heeft. Een paard denkt hier niet over na, hij doet na wat hij ziet. Je kunt dus niets verstoppen voor paarden. Mensen wordt geleerd dat bepaalde emoties niet getoond mogen worden, een paard heeft daar geen boodschap aan. Hij wordt niet geremd door onze aangeleerde normen en waarden! Het resultaat is dat paarden heel snel weten waar de pijn zit bij de mens, of dat nu lichamelijk of emotioneel is. Ze zullen ons laten zien wat zij zien, en dan kunnen we daar verder over praten. Ondertussen blijven de paarden voor een 'ondertiteling' zorgen tijdens het gesprek.

 

Bijkomend is er een onderzoek geweest naar waarom we ons toch zo veilig voelen bij paarden. Hieruit is gebleken dat paarden bewust hun hartritme aanpassen aan het hartritme van paarden en mensen die bij hen in de buurt zijn Hoe gek het ook klinkt, kunnen ze daarna - voor ons onbewust - ons hartritme licht beïnvloeden. Dit gebeurt ook als een kind bij papa of mama op schoot zit, net als met de ademhaling. Zo geven paarden je een veilig gevoel, alsof je weer op schoot zit. Veilig en gekoesterd. Door het veilige gevoel, en de iets verlaagde hartslag, kom je tot jezelf. Je durft te vertellen over dingen die je dwars zitten, en zelfs over dingen waar je nog niet eerder aan gedacht had. Zodra je hart gelucht is, gaan we kijken hoe we je kunnen helpen.